Firmatur og skatteregler – er det krav til faglig innhold på firmatur?

Før du begynner planleggingen av firmaturen, bør du sette deg inn i gjeldende lover og regler. Ifølge Skatteetaten er ikke alle gaver fra arbeidsgiver skattepliktig. For å unngå at det må betales skatt i forbindelse med firmaturen, må formålet være basert på faglig innhold.

Dette tilsier at bedriften kan arrangere en skattefri firmatur med faglig innhold, til destinasjoner i både Norge og utlandet. Du bestemmer selv hvordan du skal arrangere en firmatur med faglig innhold. Turen kan blant annet omfatte guidede turer, foredrag, kurs og lignende. 

Arranger en firmatur som et skattefritt velferdstiltak

Hvis du arrangerer en firmatur som ikke inkluderer mer enn to overnattinger, er den vanligvis skattefri. Slike firmaturer betegnes ofte som et velferdstiltak. Dette kan blant annet tilsi arrangementer som julebord og blåtur.

En firmatur som kan betegnes som velferdstiltak, trenger ikke nødvendigvis å by på faglig innhold. Dette er ofte firmaturer som arrangeres for å øke den sosiale trivselen og samholdet blant bedriftens ansatte.

Planlegg firmatur som ikke er skattepliktig

Det er flere fordeler med å planlegge en firmatur med faglig innhold. Det er regler for hvilke typer reiser som er skattepliktig. Hvis firmaet arrangerer en reise som er basert på faglig innhold, er den ikke skattepliktig.

En firmatur med faglig innhold kan selvsagt også omfatte fornøyelser. For å unngå skatt, bør du forhøre deg med Skatteetaten om hvilke regler som gjelder til enhver tid. Selv om firmaturen er basert på at det holdes kurs og lignende, bør den også by på sosialt samvær.

Inkluder faglig innhold i firmaturen

Mange bedrifter velger å la firmaturen inkludere faglig innhold. Dette kan være i form av guidede turer, konferanser, kurs, seminarer og lignende. Dette er faglig innhold som i utgangspunktet er godkjent som skattefrie aktiviteter.

Firmaturen vil likevel bli sosial for de fleste som deltar. Det er blant annet vanlig at deltakerne spiser måltider sammen. Det faglige innholdet vil vanligvis bli holdt innenfor en gitt tidsramme. Deltakerne vil derfor få noe fritid.

Hva er en firmatur med faglig innhold?

En firmatur med faglig innhold tilsier at bedriften tilrettelegger for at firmaturen inneholder kurs, seminarer, guidede turer og lignende. Slike firmaturer er vanligvis ikke skattepliktig.

Hva er et skattefritt velferdstiltak?

Et skattefritt velferdstiltak er en firmatur som ikke inkluderer mer enn to overnattinger. Slike firmaturer arrangeres gjerne for å styrke samholdet blant de ansatte i bedriften. Noen eksempler på skattefrie velferdstiltak er julebord, blåtur og lignende.

Kan en firmatur med faglig innhold kombineres med sosiale aktiviteter?

En firmatur med faglig innhold kan vanligvis kombineres med velferdstiltak. I slike tilfeller vil arrangementene bli vurdert hver for seg. Det er også mulig å inkludere noe fritid og sosiale middager.

Send oss en melding:

Den neste trygge firmatur lager vi for deg!

Stort eller lite, på hjemmebane eller i form av en reise, en dag eller flere dager, kort eller langt. En gruppetur i Norge gir deg og ansatte det påfyllet som trengs. Len deg godt tilbake og la profesjonelle sette sammen aktiviteter som passer for dere.

Inspirasjon + + Ta kontakt